Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Έκθεση TOULOUSE-LAUTREC

Μία έκθεση που θα πρότεινα είναι και αυτή για τον Toulouse-Lautrec στο μουσείο Ηρακλειδών στην Ηρακλειδών(κάθετη στη Αποστόλου Παύλου, στο δρομάκι με τις καφετέριες). Αφορμή να τη δώ ήταν το σημερινό βράδυ με πιάνο και φωνή σ'αυτό το χώρο με μουσική του Eric Satie.





Με αφορμή την αυξημένη ζήτηση που έχει σημειωθεί από πλευράς επισκεπτών, καθώς και την απόκτηση 17 σημαντικών νέων έργων, το Μουσείο Ηρακλειδών αποφάσισε να παρατείνει την έκθεση "Ο TOULOUSE-LAUTREC ΚΑΙ Η BELLE EPOQUE ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ" από 6 Μαϊου έως 5 Οκτωβρίου 2008
Με επίκεντρο μια σπάνια ενότητα περίπου 100 πρωτότυπων έργων του Henri de Toulouse-Lautrec επί χάρτου, οι διοργανωτές της έκθεσης αποπειρώνται την τοποθέτηση των έργων αυτών στο ιστορικό, το κοινωνικό-καλλιτεχνικό αλλά και το αισθητικό πλαίσιο της εποχής τους (περ. 1880-αρχές 20ου αιώνα). Ταυτόχρονα, επιχειρείται μια συνοπτική προσέγγιση στις κρατούσες ιστορικές και καλλιτεχνικές συνθήκες της αστικής Αθήνας της ίδιας εποχής, με στόχο να καταδειχτούν οι επιδράσεις της Γαλλικής Belle Epoque στον αθηναϊκό κοινωνικό και καλλιτεχνικό βίο και να εντοπιστούν κάποιες εμφανείς αντιστοιχίες. Στα νέα εκθέματα του Μουσείου, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται οι αφίσες



“Babylone d’Allemagne” (1894)







“May Belfort” (1895)



“Divan Japonais” (1893)








που χαρακτηρίζονται όχι μόνο για την σπανιότητά τους, αλλά και για τη ζωντάνια και τη φωτεινότητα των χρωμάτων τους.



Τα πρωτότυπα έργα του Lautrec που παρουσιάζονται στην έκθεση (διαφημιστικές αφίσες, χαρακτικά και σχέδια) αντλούν τη θεματολογία τους από την Παρισινή καθημερινότητα και ψυχαγωγία. Διαφημίσεις νυχτερινών κέντρων ή εντύπων, που αποτελούν ορισμένες από τις γνωστότερες συνθέσεις του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη, συνυπάρχουν με πορτρέτα γνωστών ηθοποιών και τραγουδιστών της εποχής του, καθώς και σκίτσα και καρικατούρες. Τα έργα του Lautrec πλαισιώνονται από επιλεγμένα γαλλικά λογοτεχνικά χωρία, φωτογραφίες και άλλα πραγματολογικά στοιχεία που επιχειρούν να βοηθήσουν το θεατή να κατανοήσει με καλύτερο τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής.


Δευτέρα: κλειστά, Τρίτη-Σάββατο: 13:00-21:00 Κυριακή: 11:00-19:00






Gymnopedie No1-Eric Satie

8 σχόλια:

Όναρ είπε...

Πραγματικά η έκθεση είναι πολύ ενδιαφέρουσα και καταφέρνει να σε μεταφέρει στο κλίμα της εποχής..αφού βγαίνοντας νομίζεις ότι φοράς μακριά φουστάνια..Καλημέρες παραισθήσεων..

L' Aesthete Soleil είπε...

Eξαιρετική έκθεση - αφιέρωμα για τον πρώτο αφισσοκαλλιτέχνη. Μπράβο που το υπενθυμίζεις για όσους δεν την έχουν επισκεφτεί.

celsius33 είπε...

ωραία ενημέρωση, θα σου πήγαινε να μενες στο παρίσι αυτή την εποχή των μποέμ κύζικε, με τα λίγα μέσα αλλά τις αχόρταγες καρδιές :)

kyzikos είπε...

@onar
εδώ νόμιζα ότι και γω βγήκα με φουστάνια :)
καλό βράδυ

kyzikos είπε...

@l'aesthete soleil
μα είναι και πολύ ωραίος ο χώρος, πολύ καλή η επιλογή τους.

kyzikos είπε...

@celsius
προς το παρόν αρκούμαι στην boheme της λυρικής.

mahler76 είπε...

ελπίζω να το θυμηθώ να πάω...thanks για την υπενθύμιση.

kyzikos είπε...

@mahler
αξίζει τον κόπο νομίζω.